Фалшиви конкурси и игри с награди


В интернет изобилства от конкурси и игри с награди. Все повече фирми, организации, магазини и страници използват този метод, за да достигнат до повече почитатели/клиенти и да рекламират продуктите си. Както е видно и от нашия сайт, всеки ден се организират десетки игри, които ние публикуваме. Голям процент от тях се провеждат във фейсбук, където все още за някоя фирма броят фенове е важен показател за популярността им, макар не винаги това да означава реални фенове. Тази тема ще засегнем в друга наша публикация, а днес ще се спрем на темата за фалшивите конкурси и игри с награди.

В името на няколко стотици харесвания се появяват все повече и повече страници, които залъгват хората с всякакви фалшиви награди - малки и големи. Възможните изходи от подобни игри са - не се теглят печеливши, удължат срока до безкрай, покриват се и не отговарят на съобщения и коментари или забраняват коментирането, а понякога направо изтриват страницата. Не са малко и случаите, когато наградата получава техен подставен човек или такъв, който не е изпълнил точно условията на играта, същите условия, които те са измислили и написали.

Ние се стараем да избягваме да публикуваме такива игри в нашия сайт и желанието ни е да предпазим и вас да не участвате в подобни абсурди като си давате "гласа" напразно. Има няколко признака, които трябва да ви подействат като предупредителен знак, да ви светне червената лампичка и да не си правите труда изобщо да споделяте, харесвате и коментирате подобна игра, колкото и привлекателна да ви се струва наградата.

Бъдете крайно подозрителни в следните случаи:

1. Игри провеждани от страници с имена от рода на "Обичам те, не мога без теб", "Всички българи на едно място", "Страница на най-яките" и други подобни, все едно създадени от деца. И често пъти е точно така, те се забавляват, а вие приемате на сериозно играта. Измислени страници с такива имена НЕ могат да организират сериозна игра, изобщо не си правете труда да им ставате фенове. Доста често тези страници са с неграмотно написани постове, което показва, че са направени и се поддържат само за бързо събиране на фенове.

2. Фирми, магазини, организации даващи награди, които дори нямат страници и нямат уменията да си направят такава. Създават си личен профил, обикновено без много данни. За да участваш, трябва да станеш приятел на този профил. Така събират хиляди приятели, а после продават профилите, за да продължат да ви спамят. Върви доказвай, че дадения профил има нещо общо с коя да е фирма и си търси наградата. Мисия невъзможна.

3. При наличието на абсурдни изисквания, за да се включите в дадена игра/конкурс с награда. Такива са поканете поне 50 приятели, поканете всичките си приятели, споделяйте всеки ден и нощ, споделете на стените на приятелите си, коментирайте всяка наша публикация и други подобни.

4. В никакъв случай НЕ участвайте в игри на страници, които нямат сайт или данни за контакт или почти никаква друга активност. Избягвайте новосъздадени страници, на които първата им работа след като пуснат една-две публикации и снимки, е да обявят игра и то с привлекателна награда. В случай на проблем с такива "организатори" няма да има към кого да се обърнете, тъй като няма как да се свържете с тях и не знаете кой стой зад фейсбук страницата, която може да изчезне безследно, така както се е появила от нищото.

5. Като говорим за привлекателни награди - бъдете подозрителни към игри, в които се раздават на килограм 10 iPhone телефона, 25 ховърборда, всяка седмица супер награда, джипове, мотори, ATV-та, големи парични награди и всякакви подобни абсурди. Дори големите компании не раздават толкова често и толкова скъпи награди, а какво остава за страници, които нямат бюджет дори да си направят сайт и имат по-малко от 1000 фена примерно.

6. Игри, в които използват снимка от интернет, за да ви покажат какво точно ще "подарят". Няма начин тази награда и игра да са реални. След като нямат снимка, няма и какво да ви подарят, колкото и да се хабите да споделяте и коментирате. Лесно може да проверите дали една снимка е оригинална с търсене в google.images.com

7. Игри без ясно написани правила, само с няколко реда и предимно с главни букви за привличане на вниманието. Липсата на подробни правила вреди на вас като участници, защото няма как да докажете правата си в случай на измама, нито да разберете точно е организатор и по какви критерии ще стане избирането на печелившия.

Показваме ви няколко примера за такива абсурдни игри, от които ви гарантираме, че няма да получите нищо освен разочарование и спам. След няколко седмици тези игри изчезват и печеливши така и не се обявяват.


Някой може да си каже "след като играта не е с покупка, какво губя". Реално може да не губите нищо, освен няколко минути да кликнете на "like" и "share" и да оставите коментар. Може да останете малко разочаровани, да изхабите малко нерви и да забравите за тази страница до следващата подобна такава. Те обаче разчитат на вас като маса, за да ги популяризирате и след това да продадат страницата, да я използват, за да продават различни продукти, за реклама и какво ли още не. Освен това със споделянето на играта вие сте подлъгали и доста други хора да се включат и така само помагате на измамниците да успеят в играта си "излъжи повече хора".

Може да си изпатите и по-сериозно, защото друга измама, която се прилага в подобни случаи е фалшивите страници да пишат на всеки от участвалите в играта. В съобщение се казва, че точно той е спечелил супер наградата, но за да си я получи трябва да плати някаква сума или да плати доставката, а какво ще получи не е сигурно. И вярвайте ни от стотици хора все се намират десетки такива, които да се вържат на подобна лъжа.

За да помогнете на нас като популяризиращи игри и конкурси с награди и на хората, участващи в такива, може да споделяте в коментари други примери за подобни измами и да публикувате страници, които организират такива, за да достигнат до повече хора. Питайте ни, ако не сте сигурни в някоя игра, ние ще издирим информация и ще ви помогнем.

Надявам се да сме ви били полезни с тази публикация, очаквайте още подобни, които ще са в помощ и на двете страни - организатори и участници.

14 Коментари

 1. Спечелете коледни комплекти от Golden Rose - Конкурси всякакви Sledvashtite izmamnizi, koito ne izprashtat spe4elenoto

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не бихме ги причислили към измамниците, а към некоректните организатори. За да стане това обаче, моля уточнете кога сте изпратили данните си, те върнали ли са ви отговор и указали ли са кога ще изпратят наградата?

   Изтриване
 2. Ispratix im dve saobshteniq,vklu4itelno i s dannite za dostavka, a otgovora im beshe 4ak na petiqt denq 4e ne az sam pobeditelkataq a drugo lise Petq V. s koeto sa se svarzali. Nito ima prilogeno teglene na nagradata, nito pobeditelite sa obqveni pone s dve imena. Igrata e mnogo nekorektna.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В правилата е посочено, че те трябва да се свържат с печелившите, а не вие да им пишете. При положение, че са обявени само с първо име и инициал, няма как да знаете със сигурност, че вие сте спечелили, ако не са се свързали с вас. От правилата "Печелившите участници ще получат наградите си чрез куриер, след като представител на Организатора се е свързал с тях и е получил необходимите данни за доставка ( три имена, телефон и точен адрес)."

   Изтриване
 3. Zabravix, vklu4itelno se obagdax po telefona 4- 5 pati, no nikoi ne vdigna. A uslovieto na igrata beshe nagradata da se potarsi v 10 dneven srok.

  ОтговорИзтриване
 4. Za men ostava vpe4atlenieto za izmama.

  ОтговорИзтриване
 5. http://razdavalnik.bg/18596_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8_%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82_%D0%BD%D0%B0_Philips - фалш

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, играта изглежда фалшива, затова я няма и в нашия сайт. Проблем е на колегите, че не си проверяват игрите, които публикуват. Затова и сме написали тази публикация, за да не участват хората в такива игри.

   Изтриване
 6. https://konkurs-bg.blogspot.com/2019/05/specheli-mercedes-benz-s-class.html?fbclid=IwAR2jQD5K4BrDcZ993wAPyRYW0fP_o7sDrMeeNrr3PWW39NPwd2N40ohJdN8 какво ще кажете за това,даже и ЕГН искат :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тази игра не е фалшива. Организатор е Слави Трифонов, ако мислите, че той прави измамни игри, му пишете на него, за нас няма нищо нередно в играта.. Преценили са, че искат ЕГН, участниците преценяват дали искат да рискуват и да го дадат. Ако смятате това за нередно, обърнете се към комисията за защита на личните данни.

   Изтриване
  2. Играта може да не е измамна,но такива данни мисля,че абсолютно никой няма право да иска,и ако Слави я организира той е много наясно,че това е противозаконно.

   Изтриване
 7. Къде можем да видим печелившите от игратана Ленор и Метро (за вертикалните ютии на Тефал)?Обаждат ми се ,че печеля и ми искат 50 лв. ????? ,за да получа наградата си

  ОтговорИзтриване
 8. Somersby излъгаха, че ще изтеглят 50-човека в поста си на фейсбук страницата, но в историята им са обявени доста по-малко.

  Доказана измама.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар