Спечелете семейна почивка в Пампорово, ваучери по 500 лв., вечеря за двама


Краен срок - 30 септември 2018

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която си поставяме за цел да открием и представим автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове, за да остане уникалният отпечатък на родното място върху голямата кулинарна карта на България.

Тези рецепти са навсякъде около нас – в старите семейни тефтери, в спомените за златните ръце на майки и баби, в читалища и фолклорни групи, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.

Станете откривател, превърнете своето лято в кулинарно пътешествие назад във времето!

Независимо дали сте любител на пътешествията и вкусната храна, професионален готвач или ресторантьор, представител на неправителствена организация или на малка българска община, вие можете да подкрепите нашата кауза! Нашата цел е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти заедно! Превърнете своята лятна почивка в пътешествие назад във времето.
„Кулинарното наследство на България“

Станете изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътувате – по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България!

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии ще очакват вашите готварски рецепти, заедно с медийните ни партньори от вестник „24 часа“, DiVino и Menumag, „Жената днес“, „Кулинарен блоговодител“ и платформата на българските общини КМЕТА.bg. Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач – шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.

Разкажете и ни покажете това, което сте открили, като попълните краткия формуляр. Опишете ни рецептата, която ви е впечатлила, изпратете ни продуктите необходими за приготовлението на ястието, посочете мястото откъдето произхожда и добавете кратко представяне на неговите природни и културни забележителности. Не забравяйте да ни изпратите и снимка на ястието при възможност.

Ястията, чиито рецепти можете да ни изпращате, могат да бъдат:

• Салати и разядки
• Супи – постни, рибни, с месо
• Ястия – постни, рибни, с месо
• Погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка
• Десерти и други

Какви рецепти търсим?

Ние търсим рецепти за ястия, които се отличават с оригиналност и автентичност. Те са типични за даден регион и традицията за приготовлението им се предава от поколение на поколение. Ястията се приготвят с характерни за региона локални продукти. В тях се използват характерни за региона или необичайни за други места подправки и сосове. Населеното място се отличава от други градове или села по тази типична за него храна, която е част от бита и от документираната или ежедневна традиция.

Предлагането на ястието може да бъде атрактивно за привличане на туристи, любители на кулинарията в даден регион. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието – интересна личност, от която сте я научили, разказ за местен фестивал, на който сте го опитали. Не забравяйте да разкажете за това, както и за културно-историческите и природни забележителности, които отличават място, в което сте открили тази рецепта.

Дванадесет рецепти ще получат достойно представяне!

Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело  с Андре Токев ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар. Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на „Кулинарното наследство на България“ – семейна почивка в в хотел „Пампорово“, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО , както и 5 куверта – вечеря за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев.

Две специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал

МЕТРО България е партньор на професионалисти, който от близо 20 години работи заедно с българските ресторантьори и професионални готвачи по развитие на кулинарната култура на българина,  популяризация на кулинарното ни наследство и превръщане на България в атрактивна туристическа дестинация. Ето защо МЕТРО обявява и една

Специалната награда на МЕТРО България от 1000 лева за български ресторант

Ако вие сте собственик на ресторант или негов готвач, използвайте възможността да предложите оригинална и автентична рецепта, която вече предлагате или сте издирили. МЕТРО България осигурява награда от 1000 лева и експертната подкрепа на своята кулинарна МЕТРО Академия при подготовката на рецептата за вашето меню!

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор с 1000 лева през 2019 година

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор през 2019 г. с 1000 лева ще отиде за местно читалище, община или локално сдружение, предоставили най-оригинална рецепта за традиционно българско ястие.

„Кулинарното наследство на България“ очаква своите откриватели! Започнете от днес пътешествието в готварската традиция на България!

Пожелаваме ви успех!


Спечелете СЕГА

Post a Comment

По-нова По-стара