Фотоконкурс "Предпремиера на едно кметство"

Поканата за участие е отворена към авторите с отношение към интересната градска среда и архитектура.

Организатори на уникалната по рода си проява са „Фотографско общество – Варна”, Община Варна - Кметство „Одесос" и Строително-инвестиционна компания „БОРД”.

Събитието дава изключителния шанс да бъдат уловени в кадър всички любопитни кътчета и детайли от едно уникално здание преди то да бъде открито. Достъпът за участниците е ексклузивен и предпремиерен. Те ще имат възможност да бъдат в контакт с избрани части от сградата, вътрешните и пространства, обширните тераси, панорамните гледки, салоните и елегантните детайли от екстериора и интериора. Инициативата идва като естествен отклик на множество запитвания за реализиране на артистични и комерсиални фотосесии на територията на новото здание.

Целта е да бъдат заснети елементи от сградата, интересни гледни точки към фасадата и вътрешните пространства. Конкурсът не налага никакви ограничения върху авторските решения, а тъкмо напротив. Могат да се използват необичайни гледни точки, нощни снимки, естествена светлина и допълнитело осветление, въобще всичко, което допринася за пълноценно изразяване впечатленията на фотографите от контакта със сградата. Допуска се също включване на модели, допълнителен реквизит, композиции с минувачи и заснемане от съседни здания, но с условието че духът на билдинга остава осезаем, а фрагментите му разпознаваеми.

В конкурса се определят 50 финалисти, които са съставени от 30-те кадъра с най-висок рейтинг в онлайн гласуването и селекция на журито в общ обем от 20 фотографии. Всички фотоси-финалисти ще бъдат подредени в галерийна изложба в Арт салона на Радио Варна и експозиция на открито на тротоарите пред кметството.

Целта на външната експозиция е гражданите да получат възможност да видят детайли и гледни точки от архитектурата на сградата, които обикновения минувач рядко забелязва. Този „втори” поглед е част от очарованието на един град и инициативата цели да формира любопитство на гражданите към урабинистичния хабитат и неговата хармонична интеграция.

В конкурса ще бъдат присъдени три награди с паричен еквивалент. Премиите за първа, втора и трета награда са в размер съответно – 1000 лв., 700 лв. и 350 лв.

Фотографиите от „изложбата на закрито” ще бъдат дарени за постоянната вътрешна експозиция в новото Кметство „Одесос”, а за трите призови кадъра има отредени специални позиции в интериорните пространства на администрацията.

Събитието е уникално по рода си, тъй като изключително рядко артистите имат шанс да бъдат свидетели на „раждането” на една обществена сграда и да получат „изпреварващ” достъп преди всички останали.

Още преди официалното откриване, новата сграда на кметство „Одесос” вещае да намери своето място сред символите на Морската столица. Нео-класическяит стил на зданието, щедро използваните естествени материали и богатството от орнаменти обещават стойност, която ще нараства във времето. За разлика от стъкло-стоманените фасади, екстериорът на „Одесос” с годините ще добива онази патина, която носи духа на градския живот и чертите на обич към история и традиции.

Участвайте

Краен срок - 21 август

Post a Comment

По-нова По-стара