Конкурс "Дърво с корен 2011"

На 22 април 2011 г., по случай Деня на Земята, започва конкурсът “Дърво с корен 2011” на Фондация "ЕкоОбщност". Всички, които имат любимо дърво или дърво, което е по-специално за тях, семейството, общността или населеното им място са поканени да го номинират до 31 август 2011 г. Победителят в конкурса ще получи специализирана грижа, която да стабилизира и подобри състоянието му. Дървото също така ще се включи в международния конкурс European Tree of the Year 2012, в който ще се състезава с националните победители на останалите държави-участнички.

“Дърво с корен” се провежда за втора поредна година в България. Инициативата е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация "Партньорство"-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник.

Инициативата за конкурс, в който хората да номинират и избират обичано и скъпо за тях дърво е подета преди 10 години от Фондация “Партньорство”. От тогава, до сега, той се провежда ежегодно в Чехия при нарастващ интерес.

Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Дърветата винаги са били в сърцето на културата и традицииите на хората, но животът им там не винаги е бил лесен.

Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.

Историята на инициативата показва, че тя има капацитета да обедиява общностите в името на важна за тях кауза. Не веднъж, чрез привличане на поддръжници, които да гласуват за застрашено дърво в конкурса, хората са успявали да го спасят от отсичане или увреждане, като по този начин са се противоспоставяли на инвестиционни проекти, застрашаващи околната среда.

Освен голямата награда “Дърво с корен 2011”, която ще заслужи българският победител през тази година, в конкурса ще бъдат отличени победители и в още две категории – “Млад природолюбител” и “Дърво с бъдеще”.

В категория “Млад природолюбител” ще бъдат класирани номинациите за дървета, направени от деца между 6 и 14 годишна възраст. Наградата за спечелилото дете е рафтинг приключение, осгируено от „Адвенчър нет” и допълнителни подаръци от списание National Geographic Kids Bulgaria.

"Дърво с бъдеще" е насочена към природолюбители, които обичат да садят дръвчета и да се грижат за зеленината около себе си. В нея могат да участват всички, които са посадили собствено дръвче, което към момента е на не повече от 5 години и полагат грижи за него. Стопанинът на отличения победител ще получи ваучер за градински инструменти и принадлежности.

След изтичане срока за номинации на 31 август 2011 г., журито на конкурса ще избере десет финалисти, от които чрез гласуване ще бъде излъчен победителят в конкурса. Той ще стане известен през октомври 2011 г. Журито ще посочи и победителите в допълнителните категории.

Участвайте

Краен срок - 31 август

Post a Comment

По-нова По-стара