Летни пътешествия: Изпълни предизвикателство, спечели награда!

Харесват ли ви игрите, които публикуваме? Помогнете ни в популяризирането им като ги споделите чрез иконите на социалните мрежи, които може да намерите в края на публикацията

За да научавате първи за новите игри, последвайте ни:

фейсбук - https://www.facebook.com/konkursi.vsyakakvi
инстаграм - https://www.instagram.com/spechelinagradi/

Краен срок - 30 септември 2021

Вече сте планирали отпуската си и сте запълнили всеки уикенд до края на септември с идеи за пътуване - или пък точно обратното: знаете, че всеки свободен ден ще е посветен на откриване на нови места, но разчитате на съдбата, случайността и хрумките на приятелите си да ви отведат до неподозирани дестинации и приключения.

Какъвто и да е случаят, вие сте точните хора за лятното предизвикателство на книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

ПРАВИЛАТА:

В следващите редове ще откриете 10 летни предизвикателства за пътешественици. Изпълнете някое от тях, пратете ни снимка на фейсбук страницата на книгата и спечелете една от страхотните ни награди: комплект книга + метално канче (или метална бутилка) + памучна торбичка.

Всеки месец ще теглим по трима победители.

Ето ги и предизвикателствата:

1. Нощно предизвикателство

Има много забележителности, които остават отворени дори и по тъмно, както и събития, създадени да правят летните ти нощи по-интересни. Светът е друг, когато замениш светлината на слънцето с тази на луната и звездите.

Няколко идеи за нощни преживявания: Включи се в наблюдение на нощното небе през телескоп (обсерваторията на Рожен, Планетариумът в Смолян - с предварителна резервация и на двете места). Организирай нощен пикник с фенери/свещи/лагерен огън, например, комбиниран с наблюдаване на метеорния поток Персеиди на плажа в средата на август.

За напреднали: Направи нощен преход в планината. Само на светлината на челници или на лунна светлина - с опитен водач или по пътеки, които познаваш и със затворени очи. Нощните преходи са преживяване, което се помни дълго.

2. Предизвикателство с водопад

Къпането във водопад е като безплатен душ от природата. Всички се къпем в морето лятно време, но този път целта ти е водопад.

3. Предизвикателство с падаща звезда и сбъднато желание

Да видиш падаща звезда, за да си пожелаеш нещо, може да ти се струва въпрос на случайност. Истината е, че можеш да удариш едно рамо на случайността, като бъдеш на точното място в точния момент. Всяка година около 12 август нощното небе се изпълва със стотици падащи звезди (или метеорити, ако трябва да сме точни). Причината е ежегодният метеоритен поток, наречен Персеиди.

Как да го направиш: Персеидите могат да бъдат наблюдавани от края на юли до края на август, като пикът е около 12 август (потърси датата за съответната година). По време на пика на метеоритния поток се виждат стотици метеорити на час. За да видиш възможно най-много, трябва да отидеш на място, където няма изкуствени светлини (далеч от градове и села) - може да се комбинира с нощен пикник (виж Предизвикателство 1).

4. Предизвикателство с хамак

Снабди се с цветен хамак (може и от компактните, които са леки и удобни за носене). Може да не ти се вярва, но има хора, за които това да прекарат цял следобед в хамак в четене на книга или просто в слушане на птиците и вятъра, е сред най-сериозните предизвикателства в живота (на това му се казва хора с проблеми!). Ако ти си от тях, чувствай се лично предизвикан.

За напреднали: Нощувай лятото в хамака (в гората, на плажа, в собствения двор или дори на терасата). Имай предвид, че ще ти трябва шалте или по-сериозен чувал, ако спиш в хамак високо в планината.

5. Предизвикателство с колело по междуселски пътища

С усмивка на лице премини през селата и си поговори с местните за тазгодишния разсад на доматите и по колко вървят прасенцата сукалчета. На бас, че си нямаш и идея. Изпий една бира с дядовците в кръчмата в някое от селата.

Няколко идеи: Предизвикателствата за колоездачите могат да се съберат в отделна книга, но ето няколко като за начало: 1. Вместо селски, изследвай черни пътища. 2. Опитай да изминеш възможно най-дълго разстояние за един ден. 3. Опитай планинско колоездене (от спокойно спускането може да се превърне в адреналиново преживяване). 4. Запиши се във велоклуб. 5. Включи се във велопреход или в част от някоя от велосипедните обиколки на България, които се организират всяка година. 6. Отиди с колело на море (за начинаещи: само част от маршрута - колелото може да се превози с влак или кола през останалото време).

6. Предизвикателство с изгрев

Поне веднъж по време на почивката си стани рано и виж изгрева. Или изобщо не си лягай и виж изгрева - вариант за тези, които не могат да стават рано.

Почерпи вдъхновение от... Робърт М. Пърсинг и книгата му "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет": "Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи."

Още няколко идеи: Виж изгрева от планински връх. От плажа. От палатката - като си свалил ципа ѝ и се излежаваш, без да излизаш. От лодка - защото си излязъл да гребеш по тъмно.

7. Предизвикателство със случайна спирка

Поне веднъж тръгни на пътешествие с една-единствена точка в маршрута - началната. Понякога е хубаво да се оставиш в ръцете на съдбата. А тя винаги има интересни идеи за това с кого и с какво да те срещне.

Как да го направиш:

С влак - Отиди на гарата и хвани следващия влак, като слезеш на третата (примерно) спирка. Може на отиване да качиш колелото си във влака и да се върнеш на две гуми. Превозването на велосипед във влаковете на БДЖ струва 2 лв., независимо от дължината на пътуването.

С автомобил - Тръгни с приятел, който е със затворени очи и дава случайни насоки като "след три отбивки завий вляво".

С автомобил II - Тръгни в случайна посока, като предварително си си намислил къде да отбиеш (примерно на първата табела за село със странно име, на третата възможна отбивка и т.н.).

Какво да правиш като пристигнеш: Слез без очаквания. Отвори сетивата си. Поговори си с хората. Пий по една бира/чай с тях. Питай ги за интересни места и истории в района. Ако попаднеш на събитие (събор, празник, сватба), включи се.

8. Предизвикателство с карта

Затвори очи, завърти картата на България три пъти и после посочи място - отвори очи и виж дестинацията си за следващия уикенд

9. Предизвикателство с картичка

Обичаш ли да получаваш пощенски картички? Ама от онези, едновремешните картонени картички, за които ти трябва марка, а не интернет връзка.Следващия път, когато отиваш в друг град или в чужбина, изпрати истинска хартиена картичка по истинска пощенска служба.

Как да го направиш: Запиши предварително адресите на приятели и роднини. Надпиши картичките и ги прати по пощата. Дори и да пристигнат след като ти си се върнал, жестът ще бъде оценен.

10. Предизвикателство със село със странно име

Села със странни имена в България с лопата да ги ринеш. От Непразненци и Вещица до Конска, Ребро и Кривонос - достатъчно е да отвориш картата на България и да се позагледаш. Избери си едно такова село, което е близо до теб, отиди там и научи историята му от местните хора.

Общият брой на наградите в играта е 27: 9 броя книги "203 предизвикателства за пътешественици", 9 броя памучни брандирани торбички, 5 броя метални брандирани канчета, 4 броя метални брандирани бутилки. На всяко теглене на награди се раздават три комплекта от книга + канче или бутилка + торбичка.

Участниците трябва да изпратят снимка, която отговаря на някое от 10-те предизвикателства, описани тук. Всяка снимка се смята за едно участие. Една снимка може да участва само веднъж в рамките на целия период на играта (01.07. - 30.09.2021 г.). Един участник може да изпрати неограничен брой снимки, отговарящи на условията на играта. Изпратените за едно теглене на награди снимки не участват в следващото.

Тегленето на наградите се извършва със софтуер за случайно избиране на числа. Теглят се и три резерви, които получават награди в случай, че печелившите не се свържат с организаторите за уточняване на получаване на наградите.

Наградите се изпращат с куриер до победителите, като за целта те са длъжни до 5 работни дни след обявяването на печелившите да изпратят три имена, телефонен номер и адрес за доставка. Ако не изпратят нужните данни, наградата се изпраща подред на трите резерви. 

ЛИНК за участие

Post a Comment

По-нова По-стара