Конкурс "Дърво с корен 2014"

Краен срок - 14 септември 2014

Петото юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен” се провежда от 7 юли до 14 септември 2014 г.Конкурсът приема предложения с истории и снимки на дървета от цялата страна, за да ги събере, разкаже на по-широка публика и вдъхнови пътувания и общуване с природата.

Търсим дървото, което и до днес носите в сърцето си покрай детски спомени от лятото. Дървото, под което провеждате родови срещи или събори. Дървото, което ви е впечатлило с величие, осанка и природна сила. Дървото, от което сте паднали по време на бригада.

Дървото, което...

Каква е вашата история и кое е то? Разкажете я!

„Дърво с корен” е конкурс, който се стреми да събере разкази за дървета, които не задължително са най-впечатляващи на вид, но които с нещо са останали или остават в сърцата и спомените на хората - с природната си красота, с историческо събитие, със забавно преживяване, което е развеселило вас или компанията ви, с изненадващо откритие.

Ако има дърво, което вие, вашето семейство и приятели или пък целият квартал, град, село обичате, цените и няма как да забравите, разкажете ни за него. Изпратете ни любима случка, история или легенда, свързана с това дърво, споделете ни с какво ще го запомните.

Дървото-победител ще има привилегията да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2015”, а други четирима от участниците ще бъдат отличени в допълнителните категории.

Кой може да участва?

Конкурсът е отворен за участници от всички възрасти, занятия и населени места, за всякакви формални и неформални организации и групи от хора, вкл. клубове (ученически или професионални), кръжоци, институции, фирми.

Какви са категориите?

Конкурсът има 5 категории, в които могат да се номинират дървета:

- „Дърво с корен 2014“ - всички изпратени номинации участват в тази основна категория на конкурса.

- „Млад природолюбител” – в тази категория се приемат номинации за дърво или група дървета, които са засадени и/или чието развитие се подпомага и следи от деца, младежи, младежки групи, детски градини, училища, ученически клубове и кръжоци.

- „Дървото на нашето семейство” – тук ще бъдат разглеждани предложения за дървета, които са засадени и/или грижата за които е семейна инициатива и традиция, в която водеща роля и участие имат децата с помощ от техните родители или баби и дядовци.

- „Дърво с бъдеще” – в тази категория участват всички млади фиданки или отраснали дървета, включително застрашени от изчезване видове и сортове, за които някой се грижи и осигурява тяхното бъдеще.

- „Вековните дървета говорят” – категория за предложения за вековни дървета, намиращи се на територията на цялата страна, които са свързани с исторически събития или значими личности от нашето минало.

Как да участвате?

Изпратете ни вашата номинация по електронна или стандартна поща до 14 септември 2014 г.

За да участва в конкурса, тя трябва да съдържа:

• История на дървото

Вашата история, свързана с дървото, или разказ за връзката на дървото със събитие и/или личност от българската история.

• Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)

На снимките да се вижда цялото дърво, като може да изпратите и отделни части от него по своя преценка (корона, клони, интересни форми и образувания по стъблото и кората, др.). Снимките да са с добро качество (резолюция) и кратък пояснителен текст към всяка от тях.

• Местоположение на дървото

Населено място или местност, където расте дървото
(при възможност, но не задължително - и GPS координати).

• Описание на дървото

Вид, височина, обиколка, възраст.

• Категория

Категорията/ите, за които номинирате дървото. Ако вашата номинация отговаря на изискванията и на други категории в конкурса, но не сте ги споменали, тя автоматично ще бъде разглеждана за участие и в тях.

• Информация за номиниращия

Име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.

Номинациите се приемат на:

• ел. поща: tree@bepf-bg.org

• факс: (02) 951 54 46

• адрес: гр. София 1612, кв. Хиподрума, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1, Фондация „ЕкоОбщност“

Конкурсът „Дърво с корен“ не търси и не оценява литературни или фотографски умения, а историята и изгледа на дървото с предаденото от разказвача отношение към него.

Номинации за несъществуващи днес или рисувани дървета няма да бъдат разглеждани.

Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България.

Всички изпратени номинации ще бъдат публикувани и видими във фейсбук групата Конкурс „Дърво с корен“ след постъпването им за участие. Те ще съдържат също и имената и населеното място на номиниращия/номиниращите, освен ако участниците изрично не заявят желание имената им да не се обявяват.

Как ще протече конкурсът?

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо четиричленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2014”, 3 финалиста в категория „Вековните дървета говорят” и ще отличи победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дървото на нашето семейство“ и „Дърво с бъдеще”.

Финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 1 до 31 октомври 2014 г. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове в съответната категория.

Награди

Дървото, спечелило титлата „Дърво с корен 2014”, ще получи подходяща грижа - оглед на състоянието му от специалист и оздравителни мерки, и/или поставяне на информационна табела и дървено ограждение при необходимост. То автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2015”, в който ще представи България на международно ниво.

Участниците в конкурса, изпратили номинациите на дърветата-победители в четирите допълнителни категории - „Дърво с бъдеще”, „Млад природолюбител”, „Дървото на нашето семейство“ и “Вековните дървета говорят”, ще получат награди, осигурени от партньорите на конкурса: ваучер за рафтинг от „Адвенчър нет”, абонамент за списание National Geographic Kids Bulgaria, таблет, настолни или логически игри от Ятото. Наградите ще бъдат връчени на церемонията по награждаване, която ще се проведе през м. ноември тази година и на която ще бъдат обявени класирането и победителите в конкурса.

Участвай в КОНКУРСА

Post a Comment

По-нова По-стара