Полезни съвети

Съвети и полезни практики за тези, които тепърва откриват тръпката от участието в игри и конкурси с награди, а също и за тези, които от дълго време имат тази страст. Ако и вие си имате правила и полезни практики, към които се придържате в игрите, може да ги споделите с нас:1. Винаги, винаги, винаги четете правилата!!!

Преди да участвате, прочетете правилата. При някои игри са съвсем кратки, при други липсват (там ви съветваме да не се занимавате да участвате изобщо), а при трети са доооста дълги. Те ви дават най-важната информация за провежданата игра, която може да ви спести доста недоразумения, затова не ги пропускайте. В нашия сайт публикуваме част от правилата, но преди да се включите където и да било, отделете време и ги прочетете целите. Особено при кампаниите с покупки, при конкурсите с гласуване и жури, при игрите с по-специални условия, правилата са тези, които ви защитават, ако възникне недоразумение.

В тях може да намерите какви точно са участващите продукти, пълно име и данни за контакт на организатора, изискванията за участие, как ще бъде избран печелившия, кога и дали ще се обявят спечелилите или организатора ще се свърже с тях или пък те трябва да следят обявяването и да се свържат с него, защото често се случва някой да пропусне този момент.

В правилата се съдържат и данни каква е стойността на предоставените награди, дължите ли данък за тях, трябва ли да се декларират и кой ще плати дължимото.

Ако е необходимо запишете си най-важното, за да се сте сигурни, че от ваша страна няма проблеми при участието, а и за да следите дали организатора изпълнява поетите ангажименти, ако има проблем при обявяването на печеливши примерно.

2. Кога приключва играта и къде са печелившите?

Участващите в повече игри често имат проблем с проследяването на приключването им и обявяването на печелившите. Това понякога се случва със закъснение, не винаги се обявяват публично спечелилите, организаторите се скатават и т.н.. Ако не се свържат с вас, може да изгубите награда си, защото сте пропуснали срока.

Предлагаме ви няколко начина да си проследявате в кои игри сте участвали и кога приключват:

* Да записвате информацията в бележник/тефтер/органайзер. Онлайн вариантът на бележник също върши работа - Excel или друга подобна програма, в която да записвате организатор, какви са наградите, кога ще приключи, как и кога ще се изтеглят спечелилите.

* Друг удобен онлайн вариант е запазването на игрите в Bookmarks на браузъра ви. Така имате директен линк до игрите, може да ги разпределяте по папки и да добавяте допълнителни бележки. Неудобство е, че понякога изтриват играта и линка не води до никъде, а заедно с него изчезват правилата, срока, организатора и т.н.

* В нашият сайт има секция, където може да следите приключилите игри, а когато има обявени печеливши да ги видите и при нас - Печеливши.

* От нашия опит може да ви препоръчаме Trello. Това е безплатно приложение, което се използва за организиране на всякакви проекти, както сериозни и сложни, така и всекидневни като различни задачи и записване на игри и конкурси. Ако ви е интересно, ще направим отделна публикация, с която да ви покажем основните функционалности и как се работи с него.

3. Декларирайте наградите си

Не е чак толкова сложно, времеемко и скъпо да го направите, а ще си спестите главоболия. Попаднете ли в полезрението на НАП, те ще ви гонят докато не платите и ще ви начисляват лихви. Може да се подават данъчни декларации и онлайн, помнете, че срока е до 30 април на следващата година след годината, в която сте спечелили наградата за деклариране. Затова информирайте се и плащайте навреме, за да нямате проблеми. Припомняме ви, че след промяна в Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), на деклариране и плащане на данък 10% подлежат награди на стойност над 100 лв. Колко струва наградата, за която участвате/която сте спечелили трябва да има в правилата, вижте т.1 по-горе.

Оставете ни коментар, ако искате да направим отделна публикация за декларирането на награди.

4. Пазете внимателно касови бележки, опаковки

Игрите с покупки, регистрация на кодове, касови бележки, снимки на опаковките и подобни, изискват да пазите доказателствата за вашето участие понякога доста дълго време. В такива игри организаторите често изискват касовата бележка или опаковката, за да ви връчат наградата. Създайте си навик да ги съхранявате на място, където никой няма да ги намери и изхвърли (защото изглеждат като боклуци) и където бележките няма да избледнеят. Добра идея е и да им направите снимки или копие, за да се подсигурите, особено когато наградата си заслужава, а срока на играта е по-дълъг. Освен това при нередности когато играта е с покупка с касовата бележка може да докажете, че сте дали пари и имате право да подадете жалба в КЗП и те да проверят организатора.

5. Бъдете честни

Всеки иска да спечели и в стремежа си да получи награда, прибягва до нечестни методи - нееднократно сме ставали свидетели на участие от фалшиви профили, ползване на заимствани от интернет снимки, текстове, копиране на мнения, регистрации със 100 акаунта и какво ли още не. Този проблем за съжаление идва и от организаторите, които не винаги се интересуват кой точно участва и как, важно е да си направят рекламата и да си раздадат наградите. Но при сериозните такива тези методи на участие не минават и преди да дадат печалбите, те проверяват кой как е участва. Често това правят и другите участници, нагледали се вече на какви ли не измами.

Затова ви съветваме да бъдете честни при участието си в игри и конкурси. Ползвайте ваши снимки, текстове, изказвайте собственото си мнение. Бъдете уникални и различни, има организатори, които ценят това. Дори играта да е тип томбола, ще знаете, че се отличавате от тълпата и винаги е по-удовлетворяващо да покажеш личното си отношение и да знаеш, че си спечелил без лъжа.