Дни на Миладиновци 2011

През настоящата година се навършват 150 години от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови, поставил началото на събирачеството в българската фолклористика и задал насоки за поколения възрожденци.

По този повод и в чест на делото на Миладиновци Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с 30 СОУ "Братя Миладинови" и Читалище „Братя Миладинови”, гр. София, под егидата на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Република България, с медийната подкрепа на БНТ и БНР, организира Дни на Миладиновци,
които ще се проведат на 1–5 ноември 2011 г. Като част от това честване се провеждат Национален конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” и Национален конкурс за есе „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)”.

Национален конкурс за есе „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)”:

Участниците в конкурса ще се оценяват в 2 възрастови групи:

до VІІІ клас;
до ХІІІ клас.
Класираните на първите 3 места в двете възрастови групи есета ще бъдат публикувани в специално издание, което ще бъде разпространено в цялата страна и официално представено в София. Дължина на есето трябва да е до 3 печатни страници (5400 знака с интервалите). Заедно с есето кандидатите трябва да изпратят трите си имена, година на раждане, име на училище, адрес за обратна връзка, e‐mail, телефон.

Национален конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови”:

Участниците в конкурса ще се оценяват в 2 възрастови групи:

до VІІІ клас;
до ХІІІ клас.
Класираните на първите 3 места в двете възрастови групи рисунки ще бъдат публикувани в специално издание, което ще бъде разпространено в цялата страна и официално представено в София. Най‐добрите рисунки ще бъдат включени в обща изложба в Националния етнографски музей (ИЕФЕМ‐БАН). Всички изпратени рисунки ще бъдат съхранени в Националния център за нематериално културно наследство при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Рисунките могат да бъдат изпълнени в избрана от участника техника.

Заедно с рисунката кандидатите трябва да изпратят трите си имена, година на раждане, име на училище, адрес за обратна връзка, e‐mail, телефон.

Есетата и рисунките можете да изпращате на следните адреси:

miladinovci2011@abv.bg и pr.iefem@gmail.com (за есетата)

ИЕФЕМ‐БАН, София 1000, ул. „Московска” № 6А

За Миладиновци 2011

Участвайте

Краен срок - 10 декември

Post a Comment

По-нова По-стара