Коледен конкурс 'Чудо в писмо'


Краен срок - 9 ноември 2019

Вдъхновилницата започва ежегодния си конкурс „Коледа в писмо“, като темата ни тази година е „Чудо в писмо“, защото ние вярваме, че чудеса се случват не само по Коледа. Както е написал поетът Дамян Дамянов: „Защо ни е вълшебен, чуден остров? И на Земята стават чудеса!“

Факт е също, че хората имат нужда от чудеса, които да донесат промяна, особено с оглед на световната климатичната криза.

Но какво изобщо означава „чудо“?

Каним ви отново да се включите в нашето предизвикателство, чиято цел е установяване на връзка между непознати, писатели и читатели на различна възраст. Едно преплитане на съдби, в което всеки може да разкаже своята история и тя да бъде прочетена от хиляди други. Писмата с истории на непознати помагат на читателите както да съпреживеят чуждата история и да я съотнесат към своята съдба, така и да добият вяра в другия и в света като едно по хубаво място. По този начин ЗАЕДНО създаваме култура на добрина, отзивчивост и свързаност.

Тази година сме тръгнали на лов за истории за чудеса – малки и големи, цветни и монохромни. Общото между всички чудеса е, че дават надежда, вдъхват вяра и ни дават сили да продължим напред към целите си. Обединяват ни. Свързват ни.

КАТЕГОРИИ В КОНКУРСА

Разполагаме с две креативни категории, в които ще отличим по двама победители, които ще получат награди (повече информация долу). Категориите са:

ВДЪХНОВЯВАЩО ПИСМО (участници над 14 год. възраст)

ДЕТСКО ПИСМО (участници до 14 год. възраст)

НАСОКИ

Въпросите, които можете да си зададете, преди да започнете да пишете своя кратък разказ в писмо, са:

-          Какво е чудо?
-          Може ли чудото да е вътре в нас? Как?
-          Къде намираме чудесата извън нас?
-          Как се усеща едно чудо?
-          Кои са малките чудеса, които ме зареждат ежедневно?
-          Кога за последно животът (или някой човек) ме изненада?
-          Кога за последно останах без дъх от радост?
-          Кога за последно казах „чудесно“?

Помислете и за други въпроси, тези са само за вдъхновение, можете и да ни изненадате с нещо още по-пъстро или пък нестандартно. Помнете, че търсим истории, които докосват, които усмихват. Вдъхновете ни чрез история, а не чрез призив.

НАГРАДЕН ФОНД

И тази година общият награден фонд, който ще бъде разпределен между победителите в различните категории, е 1000 лв. Предварително планирано е наградите да се разпределят по следния начин:

В детската категория ще бъдат отличени пет писма, които ще получат награда на стойност 50 лв, както и допълнителни изненади.

В категорията за вдъхновяващи писма, ще бъдат отличени три писма, всяко от което ще получи награда на стойност 250 лв.

Тази година финалистите ще получат подаръци от една от най-магичните и привлекателни книжарници в София. Заедно с екипа на Elephant Bookstore ще прочетем писмата на финалистите и ще подберем изненади за тези писма, които накарат сърцето ни да затрепти. Ако имате нужда от вдъхновение, можете дори и да ги посетите - при тях ще намерите много вдъхновение и много чудеса, чиито истории бихте могли да разкажете.

Издателство Жанет 45 ще подарят книги, а Sibellius Astrology отново ще предостави астрологични консултации.

Съмишлениците ни сами ще определят на кои от финалистите да дадат своята награда и каква точно да бъде тя.

За да участвате в конкурса трябва да напишете писмо до непознат за Вас човек и да разкажете Вашата история. Опитайте наистина да разказвате в стила на писмото, то е лично, емоционално и цели да докосне другия, да остави следа. Понякога дори да предизвика желанието за отговор.

Не пишете призиви. Писма, които съдържат призиви, ще бъдат дисквалифицирани. Също така, недейте да изпращате и включвате в писмата си лични данни, защото няма да бъдат допуснати до крайната селекция. Подпишете ги с псевдоним или друго кратко наименование. Ако желаете да бъдете публични, можете да добавите към подписа си Вашето Instagram име.

Точкова система за оценка

10 точки – написано на ръка

(написването на ръка носи много точки и е за предпочитане, но тези от вас, които нямат възможност да напишат писмото си на ръка, а имат желание да се включат към каузата и да достигнат до читатели, могат да ни го изпратят написано на компютър, ние ще го отпечатаме, за да изпълни писмото своята мисия)

10 точки – грамотност и изказ

10 точки – писмото е събрано в една СТРАНИЦА А4, сгъната на 4 (уточнение в следствие на въпросите ви: страница, а не лист! сгъва се след като е написано ;). Писмото не надвишава 350 думи (тоест, недейте да пишете ситно и нечетливо, бъдете кратки и точни в изказа си).
Позволяват се и кратки разкази в писмо. Позволяват се и абстрактни подходи. Позволяват се и рисунки. Все пак темата е за чудеса в писма – чудесата не могат да се ограничават. Единствено – избягвайте 3Д писма, защото тях няма как да тиражираме. 

10 точки – настроение
10 точки – креативност и визуално оформление
20 точки – изпращане на писмото по мейл в срок, получаването му и на хартия до награждаването
1 бонус точка за изпращане на сканираното писмо до края на месец октомври…

Писмото трябва да изпратите по два начина. Първо го сканирайте и ни го изпратете по мейл (НЕ приемаме снимки с телефон). След това изпратете писмото до пощенската ни кутия, която се намира в Литературен клуб „Перото“ (важно е да стигне до кутията, може да ползвате пощенски услуги, куриер или да го донесете лично).

Сканираното копие (най-добре да е във формат .PDF, а името на файла да бъде Вашия е-мейл) изпратете до meantime.live@gmail.com. Уточнете в Subject на мейла си за коя категория участвате! Можете да изпратите и повече от едно писмо. Сканирайте на висока резолюция (над 300 dpi).

Оригиналното писмо изпратете или оставете сами на адрес: Литературен клуб “Перото”, Национален дворец на културата, бул. „България“ 1, 1463 НДК, София - за Пощенската Кутия на Вдъхновилница „Междувремие” (или до Мила Боги +359 893 038 911, ако изпращате с куриер). Наясно сме, че Български Пощи бавят писма. Ако изпратите писмото си с тях, моля посочете в мейла си, че писмото може да се забави. Най-важно за нас е писмата да пристигнат поне седмица преди награждаването, за да можем да изготвим артистичната инсталация.

КРАЕН СРОК за изпращане по мейл: 9-ти НОЕМВРИ 2019г. 12:00 на обяд

КРАЕН СРОК за получаване на писмото по пощата няма, важно е да пристигне в срок ПРЕДИ награждаването

ЛИНК за участие

Post a Comment

По-нова По-стара